Eurovisiesongfestival 2021

Junior Eurovisiesongfestival 2021

Nederland op het Songfestival

Post Page Advertisement [Top]


Het Vorstendom Andorra is een klein, ingesloten vorstendom en tevens dwergstaat in het zuidwesten van Europa, in de oostelijke Pyreneeën en begrensd door Frankrijk en Spanje. Het geïsoleerde land is tegenwoordig vooral afhankelijk van toerisme en zijn status als belastingparadijs. Andorra is geen lid van de Europese Unie. De officiële taal is Catalaans en telt zo'n 85.293 inwoners.

Overzicht van de inzendingen:


Turcia 2004: Marta Roure - Jugarem a estimar-nos (HF: 18de - 12 pt / F: Geen deelname)
Andorra maakte op het Eurovisiesongfestival in Istanbul, Turkije hun debuut. In het
 programma 12 Punts konden kijkers uit Andorra en Catalonië hun favoriet sturen naar Turkije. De keuze viel op Marta Roure en het nummer Jugarem a estimar-nos. Het werd het eerste Catalaanse nummer op het festival. Met een 18de plaats en 12 punten bleef de inzending steken in de halve finale.
Ucraina 2005: Marian Van de Wal - La mirada interior (HF: 23ste - 27 pt / F: geen deelname)
Voor de inzending van 2005 koos Andorra zijn inzending via het programma Eurocasting. De Nederlandse zangeres Marian van de Wal, die al jaren in Andorra woonde, won met het door Rafael Artesero geschreven liedje La mirada interior. Maar ook zij slaagde er niet in om het land naar de finale te loodsen.
Grecia 2006: Jennifer - Sense tu (HF: 23ste - 08 pt / F: geen deelname)
Een jaar later werd een heuse voorronde georganiseerd. De Spaanse zangeres Jennifer ging naar Athene met Sense tu. Dit was het slechtste resultaat ooit voor het land.
Finlanda 2007: Anonymous - Salvem el mon (HF: 12de - 80 pt / F: geen deelname)
Voor de editie van 2007 gooide de Andorrese televisie het over een andere boeg.  Met de band Anonymous werd voor het eerst een kandidaat uit het land zelf uitgekozen, en bovendien eentje die met de drie eerdere inzendingen van Andorra niet te vergelijken was. Anonymous was namelijk een punkband bestaande uit enkele hippe jongens, en hun nummer Salvem el món bevatte naast het Catalaans ook Engelse teksten. Het werd overal genoemd als outsider voor de winst in Helsinki maar opnieuw mocht het niet baten. De groep bleef op een 12de plaats in de halve finale steken. Het werd wel de beste inzending ooit van het land. 
Serbia 2008: Gisela - Casanova (HF: 16de - 22 pt / F: geen deelname)
Voor de inzending van 2008 had Andorra en de eurovisiefans hoge verwachtingen maar ook deze inzending bleef steken in de halve finale.
Rusia 2009:  Susanne Georgi - La teva decisio (HF: 15de - 08 pt / F: geen deelname)
We zagen de laatste keer Andorra op het Eurovisiesongfestival in 2009. Met een vrouwelijke versie van Anonymous wou het land deze keer doorstoten naar de finale maar ook dit lukte niet.

2010 - 2016: Andorra stuurt zijn kat
Met zes deelnames in de halve finale en geen enkele kwalificatie voor de finale groeide Andorra uit tot één van de minst succesvolle landen in de geschiedenis van het songfestival. Door dit feit, en tevens vanwege de economische crisis, besloot de Andorrese omroep RTVA in 2010 van een nieuwe deelname af te zien. Ook in de jaren die volgden keerde Andorra niet terug op het Eurovisiesongfestival.

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib