Nu bij Eurosongland

Rondje Europa (11): Wit-Rusland

In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Onze halte ligt deze week in het voormalig Sovjetland Wit-Rusland.      

In het begin

Wit-Rusland vervoegde de songfestivalfamilie in 2004 toen het songfestival hervormd werd en van één naar twee avonden werd gebracht. Het zou wel tot 2007 duren vooraleer het land effectief te zien was in een songfestivalfinale.
Wit-Rusland kent een dictatuur; vandaar ook de bemoeienissen van de overheid bij het kiezen van nummers en artiesten die het land mogen vertegenwoordigen.

Grootste succes

Op 12 deelnames bereikte Wit-Rusland maar vier keer de finale, dankzij vooral hoge scores vanuit de buurlanden Oekraïne en Rusland. Slechts één keer wist Wit-Rusland een knappe prestatie neer te zetten en dat was in 2007. De toen 22-jarige Dmitry Koldun (foto) kwam naar Helsinki met het nummer “Work your magic” geschreven door de gekende Russische zanger en componist Philipp Kirkorov, die zelf, zonder veel succes, had deelgenomen voor Rusland aan het songfestival in 1995. Het up-tempo nummer viel vooral op door de act met bewegende panelen. Ook had Dmitry in de maanden voor het songfestival heel Europa afgereisd om overal promo voor zichzelf en zijn inzending te voeren. Het resultaat was er dan ook naar: ondanks het feit dat hij als vierde moest aantreden in de halve finale wist hij 176 punten te verzamelen; goed voor een vierde plaats en een kwalificatie voor de grote finale: de eerste voor Wit-Rusland. Daar moest Dmitry als derde aantreden. Hoewel dat geen gunstige startpositie is, bracht hij het er goed vanaf: met 145 punten werd hij zesde, de hoogste score voor Wit-Rusland tot vandaag. Bij de drie andere kwalificaties voor een songfestivalfinale eindigde Wit-Rusland bij de laatste 10.

Grootste flops

Hoewel Wit-Rusland nog maar vier keer in een songfestivalfinale stond en nog maar één keer de top 10 van een songfestival wist te halen kunnen we al de andere deelnames niet echt als flops zien. Uiteindelijk deed het land nog maar 12 keer mee en waren hun resultaten in de halve finales nooit echt desastreus. Enkel bij hun debuut in 2004 en bij hun derde deelname in 2006 was het resultaat echt slecht: tweemaal slechts tien punten, met dank aan de buurlanden. De grootste afgang kende het land in 2005. Wit-Rusland had toen voormalig Miss Wit-Rusland Angelica Agurbash afgevaardigd naar buurland Oekraïne. Het gekozen nummer “Boys and girls” had Angelica laten veranderen door “Love me tonight”, een nummer geschreven door dezelfde schrijver als “Diva” van Dana International. Angelica bracht een show met twee kostuumwijzigingen en heel wat pogingen om op te vallen. Met een kroon op haar hoofd voelde ze zich echt de koningin van het songfestival. Haar gedrag was er ook naar. Maar na de halve finale verliet ze langs de achterdeur het Palace of Sports van Kiev en haastte zich in haar limo terug naar huis. Europa zag haar als koningin precies toch niet zitten.
In 2011 probeerde het land zichzelf als paradijs in de verf te zetten met “I love Belarus” van Anastasia Vinnikova, maar de rest van Europa volgde deze visie niet.

Organisatie

Aangezien Wit-Rusland nog nooit het Eurovisiesongfestival won, organiseerden ze dit ook nog nooit, maar op het Junior Songfestival was Wit-Rusland succesvoller. Al twee keer wonnen ze dit songfestival voor -16-jarigen: in 2005 en 2007. In 2010 was Minsk, de hoofdstad van het land, de gaststad voor het Junior Songfestival. 15.000 mensen konden het spektakel toen live meemaken. Wat organisatie betreft, heeft Wit-Rusland dus al bewezen dat ze het grote songfestival kunnen organiseren moest het nodig zijn.

Toekomst

Wit-Rusland heeft op 22 januari zijn kandidaat voor Stockholm gekozen in een TV-show met televoting. Alexander Ivanov, of kortweg Ivan, won deze met zijn nummer “Help you fly”. Of dit ook de uiteindelijke inzending van Wit-Rusland wordt, durft niemand met zekerheid te zeggen. Wit-Rusland heeft in het verleden al meermaals het gekozen nummer vervangen door een ander. In 2012 kwam de Wit-Russische president Alexander Lukashenko zelf persoonlijk tussen om de zangeres die gewonnen had, Alyona Lanskaya, te diskwalificeren wegens zogezegd gesjoemel. Een jaar later mocht ze dan toch gaan, hoewel het nummer waarmee ze eigenlijk toen de preselectie gewonnen had nog veranderd werd in de aanloop van het songfestival. Wat de mensen thuis beslissen is voor een dictatoriaal regime natuurlijk niet zo belangrijk. Of we Ivan dus echt gaan zien in mei en met welk nummer, ontdekt u de komende weken vast en zeker op eurosongland.

De Wit-Russische inzendingen:


Volgende week: Spanje