Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [1]: Portugal.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Geen enkel land maakt zijn debuut op dit festival maar er zijn wel twee landen die hun comeback maken. Eén ervan is Portugal. Zij sturen Salvador Sobral.
Salvador Sobral is een Portugees die geboren is in de hoofdstad Lissabon op 28 december 1989. Als kind verhuisde hij naar de Verenigde Staten maar keerde na enkele jaren terug naar Portugal. Portugal leerde Salvador kennen in 2009 tijdens het derde seizoen van Idool. Hij kon daar een zevende plaats behalen. Na enkele jaren kwam in 2016 zijn eerste album op de Portugese markt namelijk Excuse Me. 
Afbeeldingsresultaat voor eurovision 2017 portugalPortugal kiest zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival steeds via het populaire Festival da Canção. Na een jaar van rust werd eind 2016 de vernieuwde versie van het festival voorgesteld met als grootste vernieuwing dat nu ook Engelstalige nummers mogen deelnemen aan de wedstrijd. Op zondag 19 februari en zondag 26 februari werden de halve finales georganiseerd. Van de acht kandidaten die in elke halve finale aantraden gingen de vier beste door naar de finale op zondag 5 maart. Het publiek en een speciale vakjury kregen elk 50% aandeel in de keuze wie Portugal mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev. De keuze viel op Salvador Sobral met het nummer Amar pelos dois. Salvador kreeg het maxiumum van de punten van de vakjury terwijl de televotende Portugezen voor Viva La Diva gingen. Maar die laatste konden dan weer de vakjury niet overtuigen. Het nummer Amar pelos dois is geschreven door Luísa Sobral.
Portugal stuurt naar onze mening een nummer dat thuishoort op het Eurovisiesongfestival in de jaren '70 en '80. Desalniettemin wordt het goed gezongen en heeft het een hoog Disney gehalte wat bij vele fans zal aanslaan. Toch vrezen we wel dat deze inzending de halve finale niet zal overleven. 
Stem dadelijk mee op onze Twitterpagina voor de Versus van de dag.

Portugal neemt sinds 1964 deel aan het Eurovisiesongfestival maar kon nog nooit een hogere plaats behalen dan de zesde plaats in 1996. In Stockholm was Portugal er niet bij omdat de Portugese omroep zich wou bezinnen over het Eurovisiesongfestival, een jaar eerder was het land er wel bij en stuurde toen de winnares van het Festival da Canção 2015 naar Wenen. Leonor Andrade werd met Há um mar que nos separa maar veertiende in de halve finale. Meer informatie over Portugal op het Eurovisiesongfestival kan je hier terugvinden.

The Road to Kiev.
Vandaag: Portugal
Morgen: Roemenië