Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [10]: Finland.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag trekken we naar het koude Finland. Zij sturen Norma John en het nummer Blackbird.
Norma John is geen samentrekking van de namen van de twee leden maar is gewoon de groepsnaam. Het duo bestaat uit pianist Lasse Piirainen en zangeres Leena Tirronen. Sinds 2008 zijn de twee samen gekomen om te starten met Norma John. Na enkele jaren van het onbekende werd het duo sinds vorig jaar echt bekend in Finland. Het was de eerste maal dat Norma John deelnam aan de Finse voorronde UMK.
De Finse omroep YLE organiseerde ook dit jaar een nieuwe versie van UMK. Anders dan andere jaren was het feit dat er dit jaar geen voorrondes werden gehouden maar enkel een nationale finale met tien kandidaten. Die finale vond plaats op zaterdag 28 februari vanuit de Espoo Metro Areena. Fanfavorieten waren er in Finland dit jaar genoeg, zo was er Günter D die internationaal bekend is. Maar de meeste fans stonden als één man achter het nummer van Emma. Zij werd uiteindelijk maar derde van de avond. Het was het duo Norma John die met de winst kon gaan lopen. Hun Blackbird zal te horen zijn tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Na twee jaar een zwakke inzending te sturen, stuurt Finland dit jaar een nummer met klasse en niveau. Het is zeker geen typische bijdrage die je verwacht op het festival maar het is zeker een finaleplaats waardig. 

Finland neemt sinds 1961 deel aan het Eurovisiesongfestival. De Finnen kunnen geen succesvol parcours voorleggen want op al hun deelnames heeft het land nog maar 12 keer een top tien plaats kunnen behalen en dat voornamelijk in de jaren waarin er weinig landen deelnamen aan het Eurovisiesongfestival. In 2006 was het voor de Finnen wel raak want toen konden ze het Eurovisiesongfestival winnen met Lordi. Meer informatie over Finland op het Eurovisiesongfestival kan je vinden op onze geschiedenispagina van het land.

The Road to Kiev.
Gisteren: Ierland -> Vandaag: Finland -> Morgen: IJsland