Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [2]: Roemenië.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Geen enkel land maakt zijn debuut op dit festival maar er zijn wel twee landen die hun comeback maken. Eén ervan is Roemenië, zij sturen het duo Ilinca en Alex Florea naar het Eurovisiesongfestival.
Maria Ilinca Băcilă, beter bekend als Ilinca is het vrouwelijke deel van het duo. Zij werd geboren op 17 augustus 1998 in Roemenië. Ze werd bekend door haar jodel- en zangkwaliteiten in het land tijdens het vierde seizoen van Vocea Romaniei en tijdens het derde seizoen van X-Facor. Het mannelijk deel van het duo is Alexandru Ionuț "Alex" Florea, geboren op 15 september 1991. Hij werd in Roemenië bekend door zijn deelname aan het vijfde seizoen van Vocea României. Hun eerste samenwerking was voor de Roemeense nationale finale voor het Eurovisiesongfestival.
Roemenië kiest zijn kandidaat traditiegetrouw via de nationale voorronde Selecția Națională 2017. 84 artiesten mochten hun nummer brengen tijdens een auditieronde die live te volgen was via Facebook. Een speciale vakjury bestaande uit artiesten die Roemenië al eens hebben vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival en mensen met muziekkennis kozen de vijftien beste kandidaten die mochten aantreden in de halve finale. Diezelfde jury maakte tijdens de halve finale opnieuw een selectie van tien kandidaten die mochten aantreden tijdens de finale op zondag 5 maart. Tijdens de finale had enkel de Roemeense kijker inspraak in wie het land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev. De keuze viel op Ilinca feat. Alex Florea met het nummer Yodel It!. Tweede in de wedstrijd werd Mihai die Roemenië in 2006 al eens vertegenwoordigde op het festival.

Roemenië treedt in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival aan. Het aanstekelijke Yodel It! zal zeker opvallen in deze halve finale. Een finaleplaats lijkt ons dan ook een zekerheid.

In 1993 wou Roemenië voor de eerste keer deelnemen aan het Eurovisiesongfestival maar kon toen niet door het speciaal georganiseerde voorronde voor Oost-Europese landen geraken. Een jaar later was Roemenië wel van de partij. De eerste deelnames van het land waren een ramp maar vanaf 2002 werden de Roemeense resultaten beter. Roemenië kon het festival nog niet winnen maar kwam in 2005 en 2010 aardig in de buurt met een derde plaats. Vorig jaar was Roemenië niet van de partij omdat het land zijn facturen bij de EBU niet had betaald. Hierdoor werd het land verplicht om een jaartje over te slaan. Meer informatie over Roemenië op het Eurovisiesongfestival kan je hier terugvinden.

The Road to Kiev.
Gisteren: Portugal -> Vandaag: Roemenië -> Morgen: Estland