Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [3]: Estland.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. De afgelopen twee dagen stelden we de twee landen voor die een comeback zullen maken op het Eurovisiesongfestival in Kiev. Vanaf vandaag tellen wij de kandidaten voor in volgorde van hun resultaten van vorig jaar. Estland werd vorig jaar laatste maar ze hopen het dit jaar beter te doen met Koit Toome & Laura.
Het Estse duo bestaat uit Koit Toome en Laura Põldvere. Beide treden voor het eerst met elkaar op. Koit Toome is geboren op 3 januari 1979 in de Estse hoofdstad Tallinn. Sinds 1994 is hij bekend in Estland door zijn groep Code One. Vier jaar lang was Koit lid van één van de populairste groepen van Estland en scoorde ene hit na de andere. In 1998 splitte de groep Code One en ging iedereen zijn eigen weg. Toome ging solo verder en won de Estse voorronde voor het Eurovisiesongfestival in 1998. In Birmingham werd hij twaalfde met het nummer Mere lapsed. Sindsdien heeft hij vijf albums gemaakt en won in 2007 de Estse versie van Sterren op de dansvloer.
Laura Põldvere werd geboren op 30 augustus 1998 en wordt meestal aangesproken op haar artiestennaam Laura. De Esten leren haar kennen in 2005 toen ze deelnam met de meidengroep Suntribe aan de Estse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Suntribe mocht het land vertegenwoordigen in Kiev maar kon de finale niet bereiken met Let's Get Loud. Sinds haar deelname aan het Eurovisiesongfestival ging Laura solo verder. In 2007 lanceerde ze haar eerste album 'Muusa' en deed ze opnieuw mee aan de Estse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Ook in 2009 nam ze deel aan deze wedstrijd.
Beide hebben dus ervaring op het Eurovisiesongfestival en voor Laura is ze zelfs al de tweede keer dat ze Estland mag vertegenwoordigen in Kiev.
Eesti Laul, de Estse voorronde voor het Eurovisiesongfestival was ook dit jaar weer het selectiemiddel van de Esten. Twintig kandidaten werden verspreid over twee halve finales op zaterdag 11 februari en zaterdag 18 februari. De vijf beste kandidaten van elke halve finale stootte door naar de finale op zaterdag 4 maart. Een internationale jury en de Estse kijker besliste wie het land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev. De keuze viel op Koit Toome & Laura met het nummer Verona. Het nummer is geschreven door Sven Lõhmus. 

Estland stuurt dit jaar opnieuw een duo naar het Eurovisiesongfestival. In 2015 kon het land met het nummer scoren maar volgens ons zal de inzending van 2017 het niveau niet kunnen evenaren. Een finaleplaats is zeker mogelijk.

In 1993 wou Estland voor de eerste keer deelnemen aan het Eurovisiesongfestival maar kon toen niet door het speciaal georganiseerde voorronde voor Oost-Europese landen geraken. Een jaar later was Estland wel van de partij. De eerste deelname was geen succes voor het land maar na 1996 kon het land wel scoren met als hoogtepunt het winnen van het Eurovisiesongfestival in 2001. Sinds de invoering van de halve finales is het Estland nog maar vijf keer gelukt om de halve finale te overleven. Meer informatie over Estland op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.

The Road to Kiev.
Gisteren: Roemenië -> Vandaag: Estland -> Morgen: Zwitserland