Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [5]: Moldavië.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag is Moldavië aan de beurt en zij sturen oude bekenden naar het Eurovisiesongfestival.
SunStroke Project is een groep die bestaat uit drie leden. Sergei Yalovitsky is de zanger, Anton Ragoza is violist en componist en Sergey Stepanov speelt op de sax. Het was Anton die de naam van de groep uitvond enkele jaren geleden. Sinds 2009 bestaat de groep en ook in dat jaar waagden ze hun eerste kans voor het Eurovisiesongfestival in Moldavië. Met het nummer No Crime werden ze derde. Een jaar later was het wel raak voor SunStroke Project want met het nummer Run Away konden ze de Moldaafse voorronde winnen. Ook in 2012, 2015 én 2017 waagde de groep hun kans voor het festival. 
Moldavië koos zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival via het programma O melodie pentru Europa 2017. Op vrijdag 24 februari 2017 hield de omroep van Moldavië een halve finale met veertien kandidaten. Een speciale vakjury koos vier finalisten terwijl ook de kijkers het recht hadden om vier finalisten te selecteren. Deze acht kandidaten namen het tegen elkaar op in de finale, een dag later. Een speciale vakjury en de kijker thuis hadden elk 50% aandeel in de keuze wie Moldavië zal vertegenwoordigen in Kiev. De keuze viel op SunStroke Project met het nummer Hey Mamma!.

SunStroke Project doet het dan deze keer wel zonder de zangeres, hun gevoel zijn ze wel nog niet kwijt. Dit is zeker een kanshebber voor de finale maar daar zal het geen potten breken. Een scenario van 2010 zien wij dus ook opnieuw gebeuren. 

De eerste deelname van Moldavië dateert van 2005 in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Moldavië deed het de eerste jaren goed op het festival, met als debuut een zesde plaats maar de laatste drie jaar kan het land zich niet meer kwalificeren voor de finale. Op het Eurovisiesongfestival in 2014 werd het land zelfs laatste. Meer informatie over Moldavië op het Eurovisiesongfestival kan hier terecht.

The Road to Kiev.
Gisteren: Zwitserland -> Vandaag: Moldavië -> Morgen: Denemarken