Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [7]: Griekenland.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag trekken we naar Griekenland. Zij sturen één van hun populairste zangeressen naar Kiev namelijk Demy.
Afbeeldingsresultaat voor DemyDimitra Papadea is geboren op 21 augustus 1991 in Griekenland maar ze is beter bekend onder haar artiestennaam Demy. Griekenland leerde Demy kennen in 2011 met het nummer Mia Zografia dat een grote hit werd in het land. Enkele maanden later won ze de prijs voor beste nieuwkomer in de Griekse showbizz. Na haar debuutsingle volgenden er verschillende studiocd's, EP's en singles. Demy groeide in de loop der jaren uit tot één van de bekendste zangeressen van Griekenland en werd vaak getipt om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival maar het was wachten tot 2017.
De Griekse selectie verliep dit jaar niet vlekkeloos. In december besloot ERT een nationale finale te organiseren waarin Demy en Stereo Soul elk twee nummers zouden zingen, de beste zou dan naar het Eurovisiesongfestival mogen. Maar enkele weken later kwam het nieuws naar buiten dat Griekenland vertegenwoordigt zal worden door Demy. Voor de zoektocht naar een nummer werd er een beroep gedaan op het dreamteam Dimitris Kontopoulos en Fokas Evangelinos. Zij stelden drie nummers voor die het tegen elkaar opnamen in een nationale finale op maandag 6 maart. Tijdens die nationale finale, die meer dan twee uur duurde en waarbij het niveau te vergelijken viel met een talkshow uit het Sovjet tijdperk werden de drie nummers voorgesteld door middel van een videoclip. Een internationale jury en de Griekse kijker mocht beslissen welk nummer naar Kiev mocht. Het winnende nummer werd This Is Love. Bij de bekendmaking van het nummer was er veel te doen over de tekst waardoor de Griekse omroep ERT een week later al met een aangepaste versie kwam.

Na de blamage van vorig jaar wouden de Grieken het dit jaar veel beter doen maar toch... This Is Love is blijven steken in een nummertje dat een hitje zou kunnen geweest zijn in 2005. Maar dat is natuurlijk al meer dan tien jaar geleden. Gelukkig hebben ze de tekst van het nummer aangepast zodat het kinderlijke al achterwege is. Finale zal er wel inzitten voor Demy al is het maar omdat het 12 punten zal krijgen van Cyprus in de halve finale.

De eerste Griekse inzending dateert van 1974 en de Grieken hebben sindsdien maar zes edities moeten overslaan. Sinds de invoering van de televoting is Griekenland jaar na jaar populairder geworden. Op het vorige Eurovisiesongfestival in Kiev kon Griekenland voor de eerste keer winnen. Meer informatie over de Griekse geschiedenis op het Eurovisiesongfestival kan je vinden op onze geschiedenispagina van Griekenland.

The Road to Kiev.
Gisteren: Denemarken -> Vandaag: Griekenland -> Morgen: Albanië