Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [9]: Ierland.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag trekken we het kanaal over richting Ierland. Zij hebben al zeven keer het festival kunnen winnen maar misschien zorgt Brendan voor een achtste overwinning.
Brendan Murray is geboren op 16 november 1996 en is een zanger van beroep. De Ieren leerden hem kennen in 2014 door zijn lidmaatschap in de boysband Hometown. Drie succesjes kon de groep op zijn naam schrijven waaronder Cry for Help in 2015. Eind december 2016 werd beslist dat de groep Hometown zal ophouden te bestaan. Sindsdien bouwt Brendan Murray een solocarriere uit. Zijn eerste solodoel is het Eurovisiesongfestival in Kiev.
Voor het tweede jaar op rij koos de Ierse omroep RTE zijn kandidaat intern. Op vrijdag 16 december werd Brandan officieel voorgesteld tijdens het programma The Late Late Show . Sinds die dag werd ook de zoektocht naar een geschikt nummer voor het Eurovisiesongfestival opgestart. Enkele weken later, op vrijdag 10 maart werd zijn nummer voor Kiev gelanceerd. Het kreeg de titel Dying to try en werd voorgesteld via de Ierse radio.

Ierland stuurt een nummer die zeker kan aanslaan in Kiev maar ook kan floppen. Brendan kan degelijk zingen maar het nummer is wat vlak. We zullen moeten afwachten tot de tweede halve finale om te weten hoe Brendan scoort of net niet.
Sinds 1965 neemt Ierland deel aan het Eurovisiesongfestival en kon vooral scoren in de jaren wanneer het niet toegestaan is om te zingen buiten in de eigen landstalen. Zeven overwinningen, waarvan vier in de jaren '90 zorgden ervoor dat Ierland uitgroeide tot het land met de meeste overwinningen. Sinds de invoering van de halve finales is Ierland de draad met het Eurovisiesongfestival kwijt. De laatste keer dat Ierland de finale van het festival behaalde was in 2013. Meer informatie over Ierland op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.

The Road to Kiev.
Gisteren: Albanië -> Vandaag: Ierland -> Morgen: Finland