Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [15]: San Marino.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag trekken we naar het kleinste land dat deelneemt aan het Eurovisiesongfestival. San Marino stuurt een zangeres uit San Marino en een zanger van buiten het land.
San Marino stuurt dit jaar een duo naar het Eurovisiesongfestival. De vrouwelijke helft van het duo is een oude bekende voor het festival want het zal de vierde keer zijn dat ze het podium van het Eurovisiesongfestival mag betreden. Valentina Monetta is geboren op 1 maart 1975 en haar muzikale carrière begon in 1995 met de groep Tiberio. Sinds 2011 is ze voornamelijk solo bezig. Valentina is voornamelijk bekend door haar deelnames aan het Eurovisiesongfestival in 2012,2013 en 2014. Enkel de laatste inzending haalde de finale. Het mannelijke deel van het duo is Jimmie Wilson. De Amerikaan is voornamelijk bezig met acteren en musicals. Sinds enkele jaren woont Jimmie in Duitsland om er mee te spelen in verschillende musicals waaronder Hope! – Das Obama Musical.
Dit jaar was er een lange twijfel of San Marino wel ging deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De omroep SMTV is voornamelijk niet tevreden met de gang van zaken rond de vernieuwde stemronde. Een week voor de deadline van het binnenbrengen van de nummers bij de EBU bevestigde het land officieel dat het zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Op zondag 11 maart kwam het nieuws naar buiten dat Valentina Monetta voor de vierde keer het land zal vertegenwoordigen, deze keer met de Amerikaan Jimmie Wilson. Samen zullen ze in Kiev het nummer Spirit of the night zingen. Een nummer geschreven door Ralph Siegel, Jutta Staudenmayer en Steven Barnacle.

San Marino nam in 2008 voor het eerst deel aan het Eurovisiesongfestival maar kon tot op heden nog niet scoren. Enkel op het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen (2014) kon het land met Maybe de finale bereiken. Daar werd Valentina Monetta 24e op 26 deelnemers. Meer informatie over San Marino op het Eurovisiesongfestival kan je hier terugvinden.

The Road to Kiev.
Gisteren: Noorwegen -> Vandaag: San Marino -> Morgen: Wit-Rusland