Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [16]: Wit-Rusland.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag trekken we naar Wit-Rusland. Zij sturen Naviband naar buurland Oekraïne.
Naviband of kortweg Navi is een Wit-Russische indie popduo. Het bestaat uit twee leden namelijk Arciom Lukjanienka en Ksienija Zuk. Normaal bestaat de groep uit nog enkele meer leden maar deze zullen niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Navi werd bekend in 2013 in het land door hun eerste single Abdymi myane. Later volgenden er nog twee albums en enkele singles. In 2017 werd bekend gemaakt dat Navi voor de eerste keer ging deelnemen aan de Wit-Russische voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Ze deden mee met het nummer Historyja majho žyccia, later werd de titel aangepast naar Story of my life.
De Wit-Russische omroep Belarus 1 koos ervoor om zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival dit jaar te selecteren via een nationale finale op vrijdag 20 januari. Dertien kandidaten mochten deelnemen en een vakjury en de Wit-Russische kijker had het recht om te beslissen wie naar het Eurovisiesongfestival in het buurland Oekraïne mag gaan. Het werd uiteindelijk Navi met het nummer Historyja majho žyccia die de wedstrijd kon winnen.


Wit-Rusland nam in 2004 voor het eerst deel aan het Eurovisiesongfestival, normaal zou het land een jaartje eerder al debuteren op het festival maar omdat er al teveel landen deelnamen aan deze editie moest Wit-Rusland een jaartje wachten. Het beste resultaat van Wit-Rusland werd behaald in Finland, namelijk een zevende plaats. Meer informatie over de Wit-Russische inzendingen op het Eurovisiesongfestival kan je vinden op onze geschiedenispagina's.
The Road to Kiev.
Gisteren: San Marino -> Vandaag: Wit-Rusland -> Morgen: Macedonië