Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [17]: Macedonië.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag trekken we opnieuw naar de Balkan en meer bepaald naar Macedonië.
Jana Burčeska is geboren op 6 juli 1993 in de Macedonische hoofdstad Skopje. Ze werd bekend bij het grote publiek door haar deelname aan de Macedonische versie van Idool in 2010. Ze behaalde er een vijfde plaats. Sinds 2011 is ze ambassadeur van UNICEF en werkte ze haar solocarrière uit. In zowel 2012, 2013 en 2015 probeerde Jana Burčeska om Macedonië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival maar ze kon Skopje Fest niet winnen. 
Sinds twee jaar selecteert de Macedonische omroep MRT zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival intern. Op maandag 21 november maakte de omroep bekend dat Jana Burčeska het land mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev. Vanaf die dag opende de omroep MRT een open selectie voor een nummer voor Jana. In de avond van 10 maart werd haar inzending Dance Alone voorgesteld in een speciaal programma op de omroep.

De eerste Macedonische inzending op het Eurovisiesongfestival dateert van 1998 met Vlado Janevski, normaal zou Kaliopi in 1996 de allereerste inzending voor het land mogen vertegenwoordigen maar zij geraakte niet door de voorrondes. De beste inzendingen van Macedonië waren een twaalfde plaats in 2006. Meer informatie over de geschiedenis van Macedonië op het Eurovisiesongfestival kan je vinden op onze geschiedenispagina's.

The Road to Kiev.
Gisteren: Wit-Rusland -> Vandaag: Macedonië -> Morgen: Duitsland