Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [21]: Kroatië.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag trekken we naar Kroatië. Zij sturen twee stemmen in één.
Jacques Houdek is geboren op 14 april 1981 in Velika Gorica. Hij is van oorsprong een Tsjech maar is opgegroeid in Kroatië. Houdek begon zijn carrière in 2000 en is uitgegroeid tot één van de bekendste artiesten in Kroatië. Dertien van zijn albums hebben silver behaald en zelfs één behaalde goud en diamand. Sinds enkele jaren is Jacques Houdek één van de coaches in de Kroatische versie van The Voice. Tijdens het eerste seizoen was hij de coach van Nina Kraljic (2016). In 2011 nam hij deel aan de Kroatische voorronde voor het Eurovisiesongfestival maar kon het toen niet halen, dit jaar heeft hij meer geluk.
De Kroatische inzending van 2017 werd intern geselecteerd door de Kroatische omroep HRT. Op vrijdag 17 februari kwam het nieuws naar buiten dat de omroep Jacques Houdek intern had geselecteerd. Vier dagen later werd zijn nummer My Friend voorgesteld tijdens de middagshow op de radiozender HRT2. Jacques Houdek werkte ook mee aan het schrijven van het nummer.


Kroatië maakte zijn debuut op het Eurovisiesongfestival in 1993. Vooral in de jaren '90 waren de hoogdagen van Kroatië op het festival. In 1996 en 1999 kwam het land het dichtst bij een overwinning want toen behaalde het een vierde plaats. Meer informatie over Kroatië op het Eurovisiesongfestival kan je terugvinden in onze geschiedenispagina's.

The Road to Kiev.
Gisteren: Verenigd Koninkrijk -> Vandaag: Kroatië -> Morgen: Spanje