Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [24]: Georgië.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag gaan we naar Georgië, zij sturen Tako naar het Eurovisiesongfestival.
Tamara Gachechiladze is geboren op 17 maart 1983 en is een actrice, presentatrice, zangeres en liedjesschrijver. Ze is vooral bekend onder haar artiestennaam Tako Gachechiladze. In 2008 waagde ze zich voor het eerst om Georgië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival maar ze werd toen met haar nummer Me and my funky derde in de Georgische voorronde. Een jaar later, in 2009 mocht ze dan toch naar het Eurovisiesongfestival als lid van de net opgerichte groep Stephane & 3G. Maar hun nummer We Don't Wanna Put In werd gezien als te politiek en Georgië trok zich terug van het Eurovisiesongfestival in Moskou. In 2017 waagde ze het opnieuw om het land te vertegenwoordigen.
De Georgische omroep GPB koos ervoor om de kandidaat voor het Eurovisiesongfestival in Kiev te selecteren via een nationale voorronde. Vijfentwintig kandidaten traden op vrijdag 20 januari 2017 aan met als doel het ticket te bemachtigen richting Kiev. De winnares van de avond werd Tako Gachechiladze met het nummer Keep the faith. Het nummer is geschreven door Tako zelf.


Tien jaar geleden debuteerde Georgië op het Eurovisiesongfestival. Van de negen inzendingen die het land heeft gestuurd, zijn er zeven artiesten die de finale hebben kunnen bereiken. Het beste Georgische resultaat werd in 2010 en 2011 behaald met een negende plaats. Meer informatie over Georgië op het Eurovisiesongfestival kan je terugvinden in onze geschiedenispagina's.

The Road to Kiev.
Gisteren: Cyprus -> Vandaag: Georgië -> Morgen: Hongarije