Nu bij Eurosongland

The Road to Kiev [32]: Malta.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks 'The Road to Kiev'. Vandaag trekken we richting de zonnige eilandjes van Malta. Zij sturen Claudia Faniello.
Claudia Faniello is geboren op 25 februari 1988 in de Maltese stad Qawra. Sinds haar twaalfde is Claudia begonnen met zingen en nam ze sindsdien deel aan verschillende televisieshows en festivals. Zo won ze in 2001 de talentenjachtshow 'Telentissimi Juniors'. In 2003 zong ze samen met haar broer Fabrizio Faniello een concert met het nationale orkest van Malta. Claudia wil al enkele jaren Malta vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, haar eerste poging dateert van 2006. In 2008 kwam ze het dichtst bij de overwinning van de Maltese voorronde toen ze tweede werd. Claudia deed in totaal tien keer mee aan de Maltese voorronde voor het Eurovisiesongfestival.
156 inzendingen kreeg de Maltese omroep binnen voor de Maltese voorronde. Zestien van hen mochten aantreden in de grote finale van Malta Eurovision Song Contest 2017 op zaterdag 18 februari 2017. Voor de eerste keer werd de volledige keuze van de winnaar overgelaten aan de Maltese kijker. De winnaar werd Claudia Faniello met het nummer Breathlessly. Het nummer is geschreven en gecomponeerd door Philip Vella, Sean Vella en Gerard James Borg. 4996 kijkers gaven Claudia hun stem, dat waren er zo'n 400 meer dan de nummer twee Janice Mangion.


Malta kwam in 1971 voor het eerst naar het Eurovisiesongfestival maar hun eerste drie inzendingen waren een ramp qua de resultaten. Het land besloot dan ook om zich terug te trekken tot 1991. Sindsdien groeide het land uit tot één van de populairste landen van het Eurovisiesongfestival tijdens de jaren '90. In 2002 én 2005 kwam het land het dichtst bij een overwinning want toen werd het land tweede. Meer informatie over Malta op het Eurovisiesongfestival kan je terugvinden in onze geschiedenispagina's.

The Road to Kiev.
Gisteren: Oostenrijk -> Vandaag: Malta -> Morgen: Nederland