Nu bij Eurosongland

Bulgarije: Kristan Kostov was ook op de Krim.

Er is naar nieuws over de Bulgaar Kristian Kostov, die vanavond aantreedt in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Hij is op 1 juni 2014 op het Oekraïense schiereiland De Krim geweest zijn. Sinds maart 2014 is dat deel geannexeerd door de Russen. BNT, de Bulgaarse omroep heeft hiervoor een statement vandaag de wereld in gestuurd. Kristian Kostov was inderdaad op de Krim op 1 juni 2014 volgens de omroep. En hij was daar als promotie voor het Russische programma The Voice Kids, samen met de andere kandidaten gaf hij daar een concert. Twee nummers werden er gezongen, één in het Engels en één in het Oekraïens en hij was nauwelijks een paar uur op de Krim. Kristian was toen nog maar 14 jaar en werd niet vergezeld door zijn ouders.
De Russische kandidate Julia Samoylova werd om dezelfde reden van het festival geweerd, later trok Rusland zich volledig uit de wedstrijd terug. Is er in dit geval sprake van selectieve politiek of domheid van de Oekraïense veiligheidsdiensten? Feit is dat de Oekraïense wet zegt: 'Wie de Krim bezoekt via Russisch grondgebied en zonder toestemming van Oekraïne een strafbaar feit begaat'.
De Bulgaarse omroep laat weten dat Kristian Kostov geen strafbaar feit heeft begaan omdat de wet maar later in 2014 is ingegaan en dat Krisitian de leeftijd had van 14 jaar wat hem nog niet staat act om beslissingen te nemen.