Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to heaven [1964]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Vanaf vandaag overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op het debuut van Portugal.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1964.
De allereerste Portugese kandidaat voor het Eurovisiesongfestival werd gekozen door het televisieprogramma Festival RTP da Canção of kortweg Festival da Canção. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds het programma waarmee de Portugezen hun inzending voor het Eurovisiesongfestival kiezen. Op 2 februari 1964 was er de allereerste editie van Festival da Canção en er namen zo'n twaalf componisten en artiesten deel. António Calvário kon de allereerste editie winnen en mocht naar het Deense Kopenhagen met het nummer Oração

Het Eurovisiesongfestival in 1964 was de negende editie van het festival en werd voor de allereerste keer georganiseerd door de Denen. Zestien landen tekenden present en Portugal was het enige land dat zijn debuut maakte op dit festival en Zweden trok zich terug. António Calvário trad met zijn nummer als elfde van de avond op maar het werd geen debuut om naar huis te schrijven. Oração kon welgeteld nul punten meenemen naar huis en strandde zo samen met Duitsland, Zwitserland en Joegoslavië op de laatste plaats. De winst ging naar de Italiaanse Gigliola Cinquetti met het nummer Non ho l'età.