Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1966]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1966.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1966.
De beginjaren van Portugal waren niet om naar huis te schrijven maar toch bleef de Portugese omroep RTP zich vasthouden aan het concept van Festival da Canção. Op 20 januari 1966 was er namelijk de derde editie van het festival. Deze keer waren er geen acht verschillende kandidaten maar slechts vijf kandidaten. João Maria Tudela stond met twee nummers in de finale en Madalena Iglésias zelfs met drie verschillende nummers. Het waren opnieuw de achttien verschillende districten die mochten beslissen wie de winnaar werd van de avond. Elke jury mocht 15 punten verdelen en zo kwam het dat Madalena Iglésias de derde editie kon winnen met 81 punten. Zij mocht naar Luxemburg met het nummer Ele e ela (hij en zij). De tekst en muziek werden geschreven door Carlos Canelhas.

Het Eurovisiesongfestival in 1966 was de elfde editie van het festival en werd voor de tweede keer was Luxemburg het gastland. Achttien landen tekenden op 5 maart 1966 present voor het festival. Geen enkel land maakte zijn debuut of trok zich terug in Luxemburg. Madalena Iglésias trad als achtste van de avond aan met haar nummer. Voor het tweede jaar op rij kon Portugal niet verder geraken dan een dertiende plaats, deze keer kreeg de Portugese inzending wel meer punten. Spanje had vijf punten over voor hun buurlanden en Denemarken één punt. De winst in Luxemburg ging naar Udo Jürgens met Merci, Chérie. Hij kon zo Oostenrijk de eerste overwinning schenken.