Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1967]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1967.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1967.
Nog steeds behaalden de Portugezen niet het verhoopte resultaat en dus besloot de Portugese omroep RTP om in 1967 de voorronde te wijzigen. Twaalf nummers werden er door een speciale vakjury geselecteerd om deel te nemen in één van de twee halve finales. De drie beste van elke halve finale gingen door naar de finale op 25 februari 1967. Opnieuw waren het de achttien jury's uit de verschillende streken van Portugal die vijftien punten mochten verdelen. Met 120 punten kon Eduardo Nascimento de finale van het Festival da Canção in 1967. Hij won met het nummer O vento mudou (de veranderende wind) dat geschreven werd door João Magalhães Pereira, Nuno Nazareth Fernandes en de zanger zelf.
Het Eurovisiesongfestival in 1967 was de twaalfde editie van het festival en werd voor de eerste keer georganiseerd in Oostenrijk. Zeventien landen tekenden op 8 april 1967 present voor het festival. De baas van de Deense omroep DR vond het niet meer nodig om deel te nemen aan het festival en het trok zich voor tien jaar terug. Eduardo Nascimento trad als vijfde van de avond aan met zijn nummer. Op het einde van de avond behaalde Portugal zijn beste resultaat op het Eurovisiesongfestival namelijk een twaalfde plaats. Eduardo kreeg in totaal drie punten, één van Spanje, Frankrijk en Zwitserland. De winst in Wenen ging naar Sandie Shaw uit het Verenigd Koninkrijk. Zij schonk het land de eerste overwinning met het nummer Puppet on a String.