Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1968]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1968.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1968.
Nog steeds behaalden de Portugezen niet het verhoopte resultaat en een top tien plaats maar toch besloot RTP om vast te houden aan de voorronde Festival da Canção. Op 4 maart 1968 mochten er negen artiesten met hun nummer aantreden in Studio C van Tobis in Lissabon. Simone de Oliveira, kandidaat in 1964 stond in de voorronde met twee nummers. Maar het was toch Carlos Mendes die de Portugese voorronde kon winnen met het nummer Verão (zomer). Verão werd geschreven door José Alberto Diogo en Pedro Osório.

Het Eurovisiesongfestival in 1968 was de dertiende editie van het festival en werd georganiseerd in Londen, Verenigd Koninkrijk. Zeventien landen tekenden op 6 april 1968 present voor het festival. Geen enkel land maakte zijn debuut of comeback op dit festival. Carlos Mendes mocht als eerste van de avond aantreden met zijn nummer over de zomer. Het werd voor de Portugezen een 'klein' succesje want Carlos Mendes behaalde een elfde plaats. Tot dan was dit het hoogst behaalde plaats voor het land. Spanje had drie punten over voor deze inzending en Noorwegen twee. De winst in Londen ging naar Massiel uit Spanje met haar nummer La, la, la.