Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1969]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1969.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1969.
Voor het eerst sinds Portugal deelneemt aan het Eurovisiesongfestival is het organiserend land van het festival een buurland. Alles werd dus bij de Portugezen uit de kast gehaald voor een nieuw seizoen van Festival da Canção. De finale vond plaats op 24 februari 1969 met tien kandidaten waaronder enkele grote namen uit de toenmalige Portugese muziekwereld. Simone de Oliveira, kandidaat in 1964 stond ook dit jaar opnieuw op het podium. Ondanks de liedschrijver eerst een andere artiest voor het nummer Desfolhada portuguesa had gekozen werd op het laatste moment gekozen voor Simone de Oliveira. Zij was ook de gene die deze editie kon winnen en Portugal mocht vertegenwoordigen in Spanje. Simone de Oliveira is de eerste kandidaat die Portugal voor de tweede keer ging vertegenwoordigen.

Het Eurovisiesongfestival in 1969 was de veertiende editie van het festival en werd voor de eerste keer georganiseerd in de Spaanse hoofdstad Madrid. Zestien landen tekenden op 29 maart 1969 present voor wat een dieptepunt in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival zou worden. De Oostenrijkse delegatie trok zich terug uit het Eurovisiesongfestival uit onvrede met het feit dat het festival georganiseerd werd in een land dat onder leiding stond van een dictator. Simone de Oliveira trad als vijftiende van de avond aan met haar nummer Desfolhada portuguesa. Het werd opnieuw geen topavond voor de Portugezen want ze stranden op een voorlaatste plaats met vier punten. Buurland Spanje had de meeste punten klaar voor de Portugezen namelijk twee. Ook België en Frankrijk gaven punten, namelijk één. De winst in Spanje ging niet naar één artiest en land maar naar vier. Spanje, Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk wonnen dat jaar. Uit onvrede met deze beslissing om alle vier de landen te laten winnen bleef Portugal in 1970 thuis van het Eurovisiesongfestival.