Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1971]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1971.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1971.
In 1970 besloot de Portugese omroep RTP om het Eurovisiesongfestival te boycotten omwille van de vier winnende liedjes van 1969 maar de boycot duurde maar één jaar. Eén jaar later, in 1971 organiseerde RTP opnieuw het Festival da Canção om de Portugese kandidaat voor het Eurovisiesongfestival te selecteren. Een speciale jury koos negen componisten die een artiest kozen om hun nummer te brengen tijdens de show op 11 maart 1971. 18 jury's mochten beslissen wie de winnaar ging worden. Elke jury mocht vijftien stemmen verdelen. Het was Tonicha die de meeste stemmen kreeg met het nummer Menina. Nuno Nazareth Fernandes en José Carlos Ary dos Santos hebben het nummer geschreven.
Het Eurovisiesongfestival in 1971 was de zestiende editie van het festival en werd voor de eerste keer georganiseerd in de Ierse hoofdstad Dublin. Achttien landen tekenden op 3 april 1971 present. De editie in Dublin werd voor Malta hun debuut en Oostenrijk, Finland, Portugal, Noorwegen en Zweden maakten hun comeback.
Tonicha trad als vijftiende van de avond aan met haar nummer Menina. Voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival behaalde de Portugese inzending een plekje in de top tien. Portugal kreeg in totaal zo'n 83 punten wat goed was voor een negende plaats. Alle deelnemende landen hadden punten over voor deze inzending. Spanje had de meeste punten over voor buurland Portugal namelijk tien. Nederland had er vijf punten over en België vier. Het was uiteindelijk Séverine uit Monaco die de wedstrijd kon winnen met het nummer Un banc, un arbre, une rue.