Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1972]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1972.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1972.
RTP, de Portugese omroep ging in 1972 verder op het ingeslagen elan. Opnieuw werd het programma Festival da Canção georganiseerd om een kandidaat te selecteren voor het Eurovisiesongfestival. Op 21 februari 1972 werd vanuit het São Luiz Theater in Lissabon de finale gehouden met acht kandidaten. Het werd een mannelijke editie want er deed maar één vrouw (Alice Cruz) mee aan de wedstrijd. 20 jury's vanuit heel Portugal mochten beslissen wie het land ging vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Edinburgh. De keuze viel op Carlos Mendes en het nummer A Festa da vida. José Calvário en José Niza schreven het nummer.

Het Eurovisiesongfestival in 1972 was de zeventiende editie van het festival en werd voor georganiseerd vanuit de Schotse hoofdstad Edinburgh. Achttien landen tekenden op 25 maart 1972 present. Normaal zou dit jaar Israël debuteren op het Eurovisiesongfestival maar de Israëlische omroep IBA schreef zich te laat in en mocht dus niet aantreden. Carlos Mendes trad als zevende van de avond aan met zijn nummer A Festa da vida. Voor het tweede jaar op rij kon Portugal zich een plaatsje veroveren bij de tien beste van het festival namelijk een zevende plaats met 90 punten. De meeste punten, kwamen van Luxemburg (10) en Italië (9). België gaf Carlos zeven punten en Nederland vijf. Het was uiteindelijk Vicky Leandros die de wedstrijd voor Luxemburg kon winnen met het nummer Après toi.