Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1973]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1973.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1973.
Ook in 1973 koos de Portugese omroep RTP zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival via het programma Festival da Canção. Op 26 februari 1973 vond in het Teatro Maria Matos in de hoofdstad de finale plaats. Negen kandidaten en tien nummers deden aan de wedstrijd mee. Fernando Tordo mocht namelijk twee nummers afvaardigen naar de finale van Festival da Canção. Eén van zijn twee nummers eindigde op een vijfde plaats maar het was zijn nummer Tourada dat de finale kon winnen met 115 punten. Fernando Tordo  en José Carlos Ary dos Santos schreven het nummer.

Het Eurovisiesongfestival in 1973 was de achttiende editie van het festival en werd voor georganiseerd vanuit het grote theatergebouw in Luxemburg. Op 7 april 1973 tekenden 17 landen present voor het Eurovisiesongfestival. Israël debuteerde op dit festival maar het werd een festival zonder Oostenrijk en Malta. Fernando Tordo trad met zijn nummer als derde van de avond aan. Op het einde van de avond kon hij een tiende plaats verzilveren met 80 punten. De meeste punten kwamen van Spanje en Zwitserland namelijk acht punten. België gaf deze Portugese inzending zes punten en Nederland vijf punten. Het was het derde jaar op rij dat de Portugese inzending een plaats wist te bemachtigen bij de tien beste landen op het Eurovisiesongfestival. De winst in 1973 ging voor het tweede jaar op rij naar Luxemburg. Deze keer met Anne-Marie David en het nummer Tu te reconnaîtras.