Nu bij Eurosongland

ECY 2017: België en Denemarken.

De volledige week blikken we vooruit naar het allereerste editie van Eurovision Choir of the Year. Gisteren stelden we het concept en de negen deelnemende landen voor en vanaf vandaag stellen we de koren voor die zullen deelnemen aan de wedstrijd. Beginnen doen we in eigen land met Les Pastoureaux en Academic Choir of Aarhus uit Denemarken.
België: Les Pastoureaux
België is één van de negen debuterende landen op het Eurovision choir of the year 2017. De Waalse omroep RTBF zal dit jaar het koor 'Les Pastoureaux' naar de wedstrijd sturen. Het koos is opgericht in 1974 en bestaat uit jongens van 7 tot 14 jaar die sopraan en alt zingen. Adolescenten en volwassenen zingen tenor en bas. Les Pastoureaux heeft ervaring door optetreden over de hele wereld en heeft door de jaren heen al meer dan 1000 concerten afgewerkt. Enkele jaren geleden mocht het koor optreden voor de Belgische Koninklijke familie en op het Wereldvredefestival in Wenen. 
Het koor zal onder leiding staan in Riga door Philippe Favette. Hij begon op tien jarige leeftijd met muzikale studies. Naast dirigent is Philippe ook zanger aan de Collegium Vocale in Gent. 
Denemarken: The Academic Choir Aarhus
Het enige Scandinavische land dat deelneemt aan Eurovision choir of the year is Denemarken. Zij sturen het Academisch koor van Aarhus naar het festival. Het koor is een gemengd capella koor van zo'n 30 ervaren zangers tussen 20 en 35 jaar oud. Het is opgericht in 1985 en opvallend is dat alle leden verboden zijn met de universiteit van Aarhus. Het repertoire van het koor bestaat voornamelijk uit nieuwe Deense en Scandinavische koormuziek. Het bevat ook een breed scala aan andere genres, variërend van de polyfone muziek van de renaissance tot de intense en emotionele romantische periode en tot nieuwe stukken van hedendaagse componisten.Het Academisch Koor van Aarhus is voornamelijk bekend in Denmarken maar het koor heeft ook al concerten gespeeld in Zweden, Chili en de Verenigde Staten.
Ole Faurschou is de dirigent die het koor komende zaterdag zal begeleiden. Ole is geboren in 1969 en studeerde aan de muziekuniversiteit van Wenen. In 2003 maakte hij zijn debuut als koorleider aan de Koninklijke muziekacademie van Denemarken. Drie jaar later won hij de prijs voor beste dirigent op het Internationale Chorus festival.
De planning
Eurosongland zal net zoals bij het Eurovisiesongfestival, Junior Eurovisiesongfestival, Eurovision young dancers en Eurovision young musicans aandacht besteden aan het Eurovision Choir of the year. Komende week mag u allerlei updates verwachten over het festival via onze sociale media en de site. Elke ochtend stellen wij een twee kandidaten voor die het zaterdag tegen elkaar zullen opnemen.
maandag 17 juli 2017: Wat is ECY?
dinsdag 18 juli 2017: Voorstelling kandidaten België en Denemarken
woensdag 19 juli 2017: Voorstelling kandidaten Duitsland en Estland
donderdag 20 juli 2017: Voorstelling kandidaten Hongarije en Letland
vrijdag 21 juli 2017: Voorstelling kandidaten Oostenrijk, Slovenië en Wales
zaterdag 22 juli 2017: Voorstelling juryleden en de presentatoren.
(Foto's: Emilie Lebrun / RTBF / DR)