Nu bij Eurosongland

ECY 2017: Wat is ECY?

Komende zaterdag vindt er in de Letse hoofdstad Riga de allereerste editie plaats van Eurovision choir of the year (Eurovisie korenfestival). Vanaf vandaag blikken wij elke dag vooruit op deze wedstrijd en starten doen we met een uitleg over het festival.
Wat is Eurovision choir of the year?
Eurovision choir of the year is een variant van het Eurovisiesongfestival maar deze wedstrijd draait niet om en een artiest(en) maar rond een professioneel koor. Alle omroepen die aangesloten zijn bij de EBU mogen deelnemen aan de wedstrijd. In Riga zullen er komende zaterdag zo'n 9 omroepen of landen deelnemen. Elk land vaardigt een koor af naar de wedstrijd die een muziekstuk zingt van zo'n zes minuten. Elk stuk kan enkelvoudige of meerdere muzikale werken of een vrij genre bevatten. Het muzikale stuk moet wel regionale of nationale invloeden van dat land of regio bevatten. Elk koor wordt ook begeleid door een dirigent.
Een drie koppige jury zal de winnaar aanduiden. Het winnende koor krijgt een geldprijs en de titel Choir of the year 2017.
Waar gaat het festival door?
De allereerste editie van Eurovision Choir of the year gaat door in de Letse hoofdstad Riga en meer bepaald in de Arena Riga. De arena biedt plaats aan zo'n 11.000 toeschouwers. 
Welke landen nemen er deel?
Elke omroep dat aangesloten is bij de EBU mag deelnemen aan Eurovision Choir of the year. Komende zaterdag zullen er negen omroepen deelnemen aan de eerste editie. Alle landen zijn dus debutant. De Waalse omroep RTBF heeft in het voorjaar beslist om een kandidaat af te vaardigden naar Choir of the year. Het is niet bekend of bij een volgende editie de Vlaamse omroep VRT een kandidaat zal sturen. Nederland zal komende zaterdag niet aanwezig zijn.
Dit zijn de negen deelnemende landen: 
 België (RTBF)
 Denemarken (DR)
 Duitsland (WDR)
 Estland (ERR)
 Hongarije (MTVA)
 Letland (LTV)
 Oostenrijk (ORF)
 Slovenië (RTVSLO)
 Wales (S4C)

De planning
Eurosongland zal net zoals bij het Eurovisiesongfestival, Junior Eurovisiesongfestival, Eurovision young dancers en Eurovision young musicans aandacht besteden aan het Eurovision Choir of the year. Komende week mag u allerlei updates verwachten over het festival via onze sociale media en de site. Elke ochtend stellen wij een twee kandidaten voor die het zaterdag tegen elkaar zullen opnemen.
maandag 17 juli 2017: Wat is ECY?
dinsdag 18 juli 2017: Voorstelling kandidaten België en Denemarken
woensdag 19 juli 2017: Voorstelling kandidaten Duitsland en Estland
donderdag 20 juli 2017: Voorstelling kandidaten Hongarije en Letland
vrijdag 21 juli 2017: Voorstelling kandidaten Oostenrijk, Slovenië en Wales
zaterdag 21 juli 2017: Voorstelling juryleden en de presentatoren.