Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1974]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1974.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1974.
Aan het Festival da Canção werd in 1974 door de Portugese omroep RTP niet veel gewijzigd. Tien kandidaten traden op 7 maart aan in de Teatro Maria Matos in Lissabon met als doel Portugal te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Tussen de tien kandidaten zaten er enkele grote namen die veel steun kregen van de platenmaatschappijen en de lokale kranten. Volgens sommigen zou hierdoor de wedstrijd niet eerlijk verlopen zijn. Maar in 1974 was het niet het publiek die zijn stem op het beste nummer mocht uitbrengen maar wel twintig vakjury's uit de districten van Portugal. Elke vakjury bestond uit twee personen en elk mochten ze tien punten verdelen onder de artiesten. Paulo de Carvalho kon de wedstrijd met 245 punten winnen. Hij zong het nummer E depois do Adeus. José Calvário en José Niza schreven het nummer. In de Portugese geschiedenis staat dit nummer ook bekend als de start van de  Anjerrevolutie, die de toenmalige Portugese dictatuur omverwierp. Het draaien van het nummer op de Portugese radiozender Emissores Associados de Lisboa op 25 april 1974 was het afgesproken signaal voor de opstandige officieren en soldaten om hun posities in te nemen. Het is de enige songfestivalinzending ooit die een revolutie inluidde.

Het Eurovisiesongfestival in 1974 was de negentiende editie van het festival en werd voor georganiseerd vanuit the dome in Brighton, Verenigd Koninkrijk. Op 6 april 1974 tekenden 17 landen present voor het Eurovisiesongfestival. Het was het eerste jaar dat Griekenland zou deelnemen aan het Eurovisiesongfestival en het was ook het jaar dat Frankrijk niet aanwezig was. De Franse omroep trok zich terug wegens het overlijden van Georges Pompidou. Paulo de Carvalho trad met zijn nummer als voorlaatste van de avond aan. Het werd een zware domper voor de Portugese delegatie want de inzending strandde op een gedeelde laatste plaats met drie punten. Zwitserland gaf de meeste punten namelijk twee en Spanje had één punt over. De winst in 1974 ging voor de eerste keer naar Zweden. Zij hadden toen ABBA naar het Eurovisiesongfestival gestuurd met het legendarische Waterloo.