Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1975]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1975.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1975.
Portugal beleefde na de Anjerrevolutie in 1974 een periode van vrijheid. Dat was ook te merken aan het Festival da Canção. RTP koos er opnieuw voor om het programma te gebruiken als selectiemethode voor het Eurovisiesongfestival. Veertien componisten werden door de omroep aangespoord om een nummer te schrijven en te componeren voor het festival. Uiteindelijk zijn er tien nummers, gezongen door acht artiesten die deelnamen aan de wedstrijd. Door de revolutie was er voor de omroep ook weinig tijd om veel energie in de wedstrijd te steken, zo werd er bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van attributen en stonden de artiesten op een "leeg" podium. Om censuur en corruptie binnen het stemprocedure aan te pakken werd ook het oude stemproces op de schop gedaan. Het nieuwe selectieprocedure bestond nu uit verschillende mensen uit de muziekwereld die hun punten live in de studio bekend maken. De winnaar van de avond werd Duarte Mendes met het nummer Madrugada. Hij kreeg 61 punten van de vakjury. José Luís Tinoco componeerde het nummer.
Het Eurovisiesongfestival in 1975 was de twintigste editie van het festival en werd voor georganiseerd vanuit Stockholmsmässan in de Zweedse hoofdstad Stockholm. 19 Landen tekenden op 22 maart 1975 present voor het Eurovisiesongfestival. Turkije maakte dat jaar zijn debuut in Stockholm. Met de toetreding van Turkije tot het Eurovisiesongfestival trok Griekenland zich terug. Frankrijk keerde na één jaar afwezigheid terug en Malta deed er drie jaar over voor een comeback. Duarte Mendes trad met zijn nummer als zestiende van de avond aan. Madrugada kreeg in totaal zestien punten wat goed was voor een zestiende plaats. Turkije gaf de Portugese inzending de volle twaalf punten en Frankrijk en Spanje gaven elk twee punten. De winst in 1975 ging naar Nederland. Zij stuurden Teach-In met het nummer Ding-a-dong.