Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1976]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1976.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1976.
RTP gooide het oude concept van Festival da Canção overboord en ging resoluut voor een nieuw concept. Carlos do Carmo werd intern geselecteerd om Portugal te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in 1976. Componisten mochten voor de zanger nummers schrijven en insturen naar de omroep, dit diende wel te gebeuren onder een pseudoniem omdat er geen componist kon voortgetrokken worden door de vakjury. De acht winnende nummers werden voor de finale-uitzending uitvoerig gespeeld op de radiozenders van RTP. Het Portugese publiek kon door middel van een stemformulier zijn favoriete nummer bekend maken. Op 7 maart vond de uiteindelijke finaleavond plaats waarbij Carlos do Carmo de acht nummers zong. Hij deed dit in volgorde van de populariteit van het publiek, hij startte de avond dus met het nummer dat het minste stemmen kreeg van het publiek en eindigde met het nummer dat de meeste stemmen kreeg. Het winnende nummer werd Uma flor de verde pinho, geschreven door José Niza en Manuel Alegre.

Het Eurovisiesongfestival in 1976 was het eenentwintigste editie van het festival en werd georganiseerd vanuit het congresgebouw in Den Haag, Nederland. Achttien landen deden mee aan deze editie. Oostenrijk keerde na drie edities te hebben overgeslagen terug naar het festival. Turkije en Malta besloten dan weer om niet deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. Door het terugtrekken van Turkije besloot de Griekse omroep om terug deel te nemen aan het festival. Carlos do Carmo trad als vijftiende van de avond aan met zijn nummer Uma flor de verde pinho. De Portugese inzending strandde op een twaalfde plaats met 24 punten. Frankrijk gaf zijn volledige twaalf punten aan deze inzending. De andere punten kwamen van Luxemburg (6), Griekenland (4), Finland (1) en Italië (1). Het Verenigd Koninkrijk kon in 1976 met de winst gaan lopen. Zij stuurden dat jaar Brotherhood of Man naar het Eurovisiesongfestival met het nummer Save Your Kisses for Me.