Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1977]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1977.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1977.
Opnieuw koos de Portugese omroep RTP om het concept van Festival da Canção te wijzigen. RTP opende voor Portugese componisten de inschrijvingen om een nummer te componeren voor het programma. Een speciale vakjury koos zeven nummers uit die meedingen naar de winst. De zeven componisten moesten dan van hun nummer twee verschillende versie maken. In de eerste week van februari van 1977 toonde RTP1 elke dag één nummer met twee versies op het scherm. Op 12 februari volgde dan de eerste uitzending van Festival da Canção 1977. In deze uitzending werden alle zeven nummers in hun twee versies gebracht. Het publiek kreeg na de uitzending een week de tijd om hun favoriete nummer en versie kenbaar te maken aan de omroep. Dit werd gedaan door middel van een stemformulier die verkrijgbaar was bij de krant. Op 26 februari volgde dan de tweede uitzending van Festival da Canção 1977. Deze uitzending had voornamelijk tot doel om het winnende nummer en versie bekend te maken. De winst ging naar het nummer Portugal no coração in de eerste versie dat gezongen werd door de groep Os Amigos. 

Het Eurovisiesongfestival in 1977 was het tweeentwintigste editie van het festival en werd georganiseerd vanuit het Wembley Conference Centre in de Britse hoofdstad Londen. Achttien landen deden mee aan deze editie. Zweden keerde na één editie terug naar het festival en Joegoslavië trok zich terug. Os Amigos trad als achtste van de avond aan met hun nummer Portugal no coração. Op het einde van de avond kon de groep een veertiende plaats behalen met 18 punten. Frankrijk had de meeste punten over voor deze inzending namelijk een zes. Ook Zwitserland (4), Italië (3), Monaco (2), Nederland (2) en Duitsland (1) hadden punten over voor de Portugezen. De winst in Londen ging naar de Franse zangeres Marie Myriam. Zij zong het nummer L'oiseau et l'enfant.