Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1978]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1978.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1978.
In 1978 wijzigde de omroep RTP opnieuw haar selectiemethode en het programma Festival da Canção. Componisten uit Portugal werden gevraagd om een nummer te schrijven voor één van de drie intern geselecteerde artiesten. Die artiesten waren Gemini, José Cid en Tonicha. Een speciale vakjury selecteerde voor elke artiest vier nummers voor de finale-avond van Festival da Canção. Op 18 februari brachten de drie artiesten in het Teatro Villaret in Lissabon elk hun vier nummers. Na twee jaar werd ook het publieksstemmen overboord gegooid en werd er opnieuw voor een vakjury gekozen. Die vakjury bestond uit achttien mensen die een band hebben met het culturele leven in Portugal. Opvallend is dat de punten van de vakjury nooit zijn bekend gemaakt. De winnaar van de avond werd Gemini met het nummer Da-li-dou. Het nummer is geschreven door Victor Mamede en Carlos Quintas.

Het Eurovisiesongfestival in 1978 was het drieëntwintigste editie van het festival en werd georganiseerd vanuit het  Palais des Congrès in de Franse hoofdstad Parijs. Een record van twintig landen trad op 22 april 1978 aan in Parijs. Denemarken en Turkije keerden terug naar het festival. Gemini trad met hun nummer Da-li-dou als vijfde van de avond aan. Het werd opnieuw een domper voor de Portugezen want het nummer behaalde maar een zeventiende plaats met vijf punten. Enkel Italië (4) en Spanje (1) hadden punten over voor deze inzending. De winnaar van de avond werd Israël met de groep Izhar Cohen & the Alphabeta. Zij zongen Israël naar hun eerste overwinning met het nummer A-Ba-Ni-Bi.