Nu bij Eurosongland

The Round Up [1 Juli]

Deze zomer geven we elke eerste en vijftiende dag van de maand een overzicht van de voorbereidingen voor het komende Eurovisiesongfestival in Portugal. Welke landen nemen er deel en hoe staan de voorbereidingen in Portugal? Je komt het allemaal te weten in deze Round Up.
Boete voor Oekraïne.
De organisatie van het Eurovisiesongfestival in Oekraïne afgelopen mei zindert bij de EBU nog steeds na. Vooral het incident rond de Russische kandidate voor het Eurovisiesongfestival, Joelia Samojlova. Zij mocht van de Oekraïense veiligheidsraad het land niet in omdat ze een optreden had gegeven op het schiereiland De Krim. Door haar optreden mag Joelia Oekraïne voor drie jaar niet in, zo oordeelde de regering van Oekraïne. Er werd een oplossing gezocht door alle partijen maar deze werd niet gevonden. De Russische omroep Channel One trok zich dan maar terug van het festival. Vandaag kwam de woordvoerder van de EBU, David Goodman met het nieuws dat het incident een aanleiding is voor sancties tegenover de Oekraïense openbare omroep UA:PBC. Waarschijnlijk zal het over een fikse geldboete gaan en niet zoals vele beweren over een uitsluiting van Oekraïne op het Eurovisiesongfestival.
Verder is het nog niet bekend of de Oekraïense omroep UA:PBC zijn borg voor het goed organiseren van het Eurovisiesongfestival terugkrijgt. Eerder deze maand ving de omroep al bod bij de EBU. De borg die de omroep betaald afgelopen jaar bedraagt zo'n 15 miljoen euro.
Bevestigde landen
Op dit moment hebben er achttien landen te kennen geven dat ze volgend jaar opnieuw willen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Deze landen zijn: België (VRT), Cyprus (CYBC), Duitsland (ARD), Estland (ERR), Finland (YLE), Frankrijk (France Televisions), Griekenland (ERT), Italië (RAI), Letland (LTV), Litouwen (LRT), Malta (PBS), Noorwegen (NRK), Portugal (RTP),  Rusland (C1R/RTR), Spanje (TVE), Tsjechië (ČT), Zweden (SVT) en Zwitserland (SRF).
Ook de televisieomroepen van Andorra (RTVA) en Luxemburg (RTL) hebben al een beslissing genomen over het Eurovisiesongfestival namelijk dat ze geen comeback zullen maken in Portugal.