Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1991]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1991.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1991.
In 1990 werd er aan het concept van Festival da Canção weinig gesleuteld. Opnieuw schreef de Portugese omroep RTP platenmaatschappijen aan om een inzending te sturen naar de omroep. Deze keer waren er maar vier platenmaatschappijen geïntereseerd maar op 7 maart stonden er toch acht kandidaten aan de start. Een districtsjury mocht de verschillende inzendingen beoordelen. Met 166 punten won Dulce Pontes, zij zongen Lusitana paixão. Fred Micael, José da Ponte en Jorge Quintela schreven het nummer.

Het 36ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Italiaanse hoofdstad Rome op 4 mei 1991. Tweeëntwintig landen namen er deel aan deze editie. Omdat in Nederland die dag de dodenherdenking plaatsvond vond de openbare omroep het niet gepast om deel te nemen. Malta nam de plaats in Nederland. De Portugese inzending Lusitana paixão mocht als twaalfde van de avond aantreden. Het werd een succes voor de Portugezen want ze behaalden voor de vijfde keer in de geschiedenis een top tien plaats. Dulce Pontes kreeg in totaal 62 punten en een achtste plaats. Frankrijk en Spanje gaven Portugal elk tien punten maar ook IJsland (8), Finland (7), Zweden (7), Turkije (5), Cyprus (4), Griekenland (4), Luxemburg (2), Noorwegen (2), Denemarken (1), Italië (1) en Zwitserland (1) gaven punten. Zweden won in 1991 het Eurovisiesongfestival met Carola en Fångad av en stormvind

Geen opmerkingen