Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (103)

Nog 237 dagen tot we de winnaar kennen van het Eurovisiesongfestival in Lissabon, Portugal. Tot die tijd zit je bij Eurosongland elke zondag goed voor een terugblik naar een nummer uit de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. Vandaag blikken we terug op de Franse inzending van 1991.
Antenne 2, het huidige France 2 was in 1991 verantwoordelijk voor het Eurovisiesongfestival in Frankrijk. Zoals al enkele jaren koos de Franse omroep zijn kandidaat intern en ook in 1991. De omroep koos voor  Amina Annabi. Zij mocht in de Italiaanse hoofdstad Rome het nummer C'est le dernier qui a parlé qui a raison zingen. 

Het Eurovisiesongfestival was in 1991 voor de tweede keer in zijn geschiedenis neergestreken in de Italiaanse hoofdstad Rome. Oorspronkelijk zou de Italiaanse stad SanRemo het festival organiseren maar door de Balkanoorlog vond men het veiliger om het festival te laten plaatsvinden in de Italiaanse hoofdstad. Tweeëntwintig landen namen deel aan deze editie en Malta kwam na meer dan twintig jaar terug naar het festival. Nederland was er dan weer door de dodenherdenking niet bij. Amina Annabi mocht in de finale aantreden als negende van de avond en werd al voor het Eurovisiesongfestival bij de mogelijke kanshebbers voor winst gerekend. Op het einde van de avond kreeg de Franse inzending 146 punten. Ook de Zweedse Carola had evenveel punten. Het reglement vertelde dat bij gelijke stand het land met de meeste twaalven had gewonnen. Ook hier hadden beiden evenveel twaalf punten gekregen. Carola uit Zweden had namelijk drie keer meer tien punten gekregen dan de Franse inzending en hierdoor had Zweden zijn winst op zak.

Geen opmerkingen