Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (104)

Nog 230 dagen tot we de winnaar kennen van het Eurovisiesongfestival in Lissabon, Portugal. Tot die tijd zit je bij Eurosongland elke zondag goed voor een terugblik naar een nummer uit de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. Vandaag blikken we terug op de IJslandse inzending van 1999.
De IJslanders hielden in 1999 nog geen Söngvakkepinn, zoals nu gebruikelijk is maar koos de inzending intern. RUV koos voor de zangeres Selma met het lied All out of luck.
Het Eurovisiesongfestival vond in 1999 voor de tweede keer in zijn geschiedenis plaats in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem. Het werd een opmerkzame editie van het festival want het orkest werd afgeschaft wegens te duur en sinds 1999 gelden de vrije taal regeling én sinds dat jaar is ook de BIG 4 in het leven geroepen. Drieëntwintig landen namen deel aan deze editie op 29 mei 1999. Selma uit IJsland mocht als dertiende van de avond aantreden met haar nummer. Het werd een spannende avond voor de IJslanders want Selma strandde op een tweede plaats met 146 punten. Cyprus, Denemarken en Zweden gaf IJsland de volle twaalf punten. België gaf acht punten en Nederland zeven punten. IJsland neemt sinds 1986 deel aan het festival en kon in 1999 zijn beste resultaat ooit voorleggen. Tien jaar later lukte IJsland het opnieuw niet om het festival te winnen want toen strandden ze ook op een tweede plaats met Yohanna en Is It True.

Geen opmerkingen