Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1992]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1992.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1992.
De Portugese omroep RTP kwam in 1992 met een nieuw concept voor Festival da Canção. Het programma bestond in 1992 uit twee delen. Voor het eerste deel mocht iedereen die interesse had zijn inzending opsturen naar de omroep. Een speciale vakjury koos 15 nummers die mochten deelnemen in de halve finales. Die halve finales werden live op televisie getoond en waren onderdeel van het programma "Entretenimento Total". Een speciale jury koos de vijf beste inzendingen. Die vijf inzendingen mochten deelnemen aan de finale op 7 maart. In die finale kwamen de vijf halve finalisten ook nog vijf andere kandidaten tegen. Die laatste vijf kandidaten werden intern geselecteerd door platenmaatschappijen. Op 7 maart 1992 stonden er dus tien verschillende kandidaten aan de start van de finale van Festival da Canção. In die finale was het opnieuw een vakjury die besliste wie Portugal mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Malmö. Met 230 punten werd Dina de winnaar. Zij zong Amor D'Água Fresca, geschreven door Dina en Rosa Lobato de Faria.
Het 37ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Zweedse stad Malmö op 9 mei 1992. Drieëntwintig landen namen er deel aan deze editie. Nederland keerde na één jaar afwezigheid terug naar het festival. De Portugese inzending Amor D'Água Fresca mocht als achtste van de avond aantreden. Opnieuw werd er voor de Portugezen een resultaat bereikt achteraan het scorebord. Dina behaalde een zeventiende plaats en 26 punten. Duitsland en Israël gaven Portugal elk acht punten. Ook Joegoslavië (5), Finland (2), Griekenland (2) en Italië (1) gaven punten. De winnaar van de avond werd Linda Martin uit Ierland. Zij zong Why Me?.