Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1993]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1993.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1993.
RTP borduurde in 1993 verder op het concept van Festival da Canção dat in 1992 werd geïntroduceerd. Voor het eerste deel mocht iedereen die interesse had zijn inzending opsturen naar de omroep. RTP kreeg meer dan vijfhonderd inzendingen binnen. Een speciale vakjury koos de 20 beste nummers die mochten deelnemen in de halve finales. Die halve finales werden live op televisie getoond en waren onderdeel van het programma "Entretenimento Total". Een speciale jury koos de acht beste inzendingen. Die acht inzendingen mochten deelnemen aan de finale op 11 maart. De winnares van de finale werd Anabela met A cidade (até ser dia). Het nummer werd geschreven door Pedro Abrantes, Marco Quelhas en Paulo da Costa. 

Het 38ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Ierse stad Millstreet op 15 mei 1993. Vijfentwintig landen namen er deel aan deze editie. In 1993 maakten zowel Bosnië & Herzegovina, Kroatië en Slovenië hun comeback op het Eurovisiesongfestival. Logischerwijs nam Joegoslavië afscheid van het festival. De Portugese inzending  A cidade (até ser dia) mocht als elfde van de avond aantreden. Anabela kon op het einde van de avond zo'n 60 punten verzamelen. Dat was goed voor een tiende plaats. Van zowel Nederland als Spanje kreeg Portugal de volle twaalf punten. Maar ook Frankrijk (8), Noorwegen (5), Oostenrijk (5), Luxemburg (4), Cyprus (3), Griekenland (2), Finland (2), Zweden (2), Duitsland (1), Denemarken (1) en Verenigd Koninkrijk (1) gaven punten aan deze inzending. De winnaar van de avond werd opnieuw Ierland. Deze keer stuurden ze Niamh Kavanagh naar het festival. Zij kon winnen met In Your Eyes.