Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1994]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1994.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1994.
In 1994 organiseerde de RTP een nieuwe variant van Festival da Canção. Via twee halve finales en één finale werd de Portugese kandidaat voor het Eurovisiesongfestival gekozen. In de twee halve finales traden elk tien kandidaten op. De vier beste van de avond mochten door naar de finale. In de finale traden de beste achte kandidaten nog eens op. Een vakjury besliste wie de winnaar van de avond werd. Sara Tavares kon deze wedstrijd in 1994 winnen. Zij mocht van de vakjury Portugal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival met het nummer Chamar a música. Ze kreeg in totaal 220 punten.

Het 39ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Ierse hoofdstad Dublin op 30 april 1994. Door de toevloed aan nieuwe landen op het Eurovisiesongfestival werd besloten dat de laatste zeven landen van 1993 een jaartje moesten overslaan. Aan de andere kant waren er wel zeven landen die hun debuut maakte op het festival, voornamelijk landen uit de Balkan. Sara Tavares mocht als achtste aantreden in de finale. Haar Chamar a música kon menig vakjuryleden uit Europa overtuigen. Ze kreeg in totaal 73 punten en een achtste plaats. Buurland Spanje gaf Portugal de volle twaalf punten maar ook Ierland (8), IJsland (8), Verenigd Koninkrijk (8), Hongarije (7), Frankrijk (6), Finland (5), Zweden (5), Zwitserland (5), Rusland (4), Nederland (3), Malta (1) en Polen (1) hadden punten over voor deze inzending. De winnaar van de avond werd opnieuw Ierland. Deze keer was het Paul Harrington & Charlie McGettigan die wonnen. Zij kregen voor Rock 'n' Roll Kids 226 punten.