Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1995]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1995.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1995.
Voor het Festival da Canção 1995 opende de Portugese omroep RTP zijn inschrijvingen in het najaar van 1994. Iedereen met interesse mocht een nummer insturen naar de omroep. Een vakjury koos uit de verschillende inzendingen acht artiesten en nummers. Zij mochten aantreden in de finale van Festival da Canção op 7 maart 1995. Het was opnieuw een vakjury die besliste wie Portugal mocht vertegenwoordigen in Dublin. Met 158 punten werd de winnaar Tó Cruz. Hij zong Baunilha e chocolate.

Het 40ste Eurovisiesongfestival vond opnieuw plaats in de Ierse hoofdstad Dublin op 13 mei 1995. Opnieuw werden er zeven landen geweerd van het festival omdat ze het jaar ervoor te lage resultaten behaalden. Deze plaatsen werden ingenomen door de zeven bankzitters van een jaartje eerder. Tó Cruz mocht met zijn nummer als zestiende van de avond aantreden. Baunilha e chocolate deed het niet goed en kon maar een 21ste plaats behalen. In totaal kreeg Portugal toch vijf punten. De meeste punten kwamen van Frankrijk (4) en ook Griekenland had een punt over voor deze inzending. De winnaar van de avond waren de Noren. Zij brachten Nocturne.