Eurovisiesongfestival 2020

Junior Eurovisiesongfestival 2019

Nederland op het Songfestival

Post Page Advertisement [Top]

PortugalPortugal's Rise to heaven

Portugals Rise to Heaven [1997]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1997.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1997.
Het goede resultaat van Portugal een jaar eerder op het Eurovisiesongfestival zorgde ervoor dat RTP met goede moed aantrad om een kandidaat te selecteren voor het Eurovisiesongfestival in 1997. RTP organiseerde opnieuw een open inschrijving waarbij iedereen met interesse zich mocht aanmelden. Een speciale vakjury selecteerde de vijftien beste nummers. Deze vijftien bijdragen traden aan in één van de vijf halve finales. De beste van elke halve finale, vijf in totaal mochten dan aantreden in de finale. Opmerkelijk was dat de kijker de finalisten mocht selecteren. RTP selecteerde op zijn beurt ook nog drie bijdragen die mochten aantreden in de finale. Tijdens die finale waren het drieëntwintig juryleden die mochten beslissen wie Portugal naar het Eurovisiesongfestival ging sturen. Tweeëntwintig juryleden kwamen uit de Portugese muziekwereld en de laatste jurylid was het publiek thuis. De winnaar van Festival da Canção 1997 werd Célia Lawson. Zij kreeg 127 punten voor haar nummer Antes do adeus.

Het 42ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Ierse hoofdstad Dublin op 3 mei 1997. Vijfentwintig landen namen er deel aan deze editie. Opnieuw werd ingevoerd dat de slechtst scorende landen een jaartje moeten overslaan. België was één van de ongelukkigen. Célia Lawson trad als vijftiende in de finale aan. Haar bijdrage Antes do adeus kon de Europese vakjury's niet overtuigen. Uit geen enkel land kreeg de Portugal een punt. Het was de tweede keer in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival dat Portugal met nul punten naar huis ging. De winnaar van de avond werd Katrina and the Waves uit het Verenigd Koninkrijk met Love Shine a Light.

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib