Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [1998]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1998.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1998.
Voor het Festival da Canção 1998 werd er teruggegrepen naar het simpele concept van één finaleavond. Een speciale vakjury koos de acht kandidaten die mochten aantreden in de finale en een andere jury besloot wie Portugal mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in het Verenigd Koninkrijk. Met 50 punten viel de keuze op Alma Lusa en het nummer Se eu te pudesse abraçar.

Het 43ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Britse stad Birmingham op 9 mei 1998. Vijfentwintig landen tekenden present voor deze editie. Macedonië maakte zijn debuut maar met een negentiende plaats kon het niet scoren. Alma Lusa mocht met haar inzending als veertiende van de avond aantreden. Se eu te pudesse abraçar kon een twaalfde plaats en 36 punten behalen. De Fransen gaven Portugal de meeste punten namelijk tien maar ook Spanje (6), Turkije (6), Macedonië (4), Cyprus (2), Hongarije (2), Israël (2), Slowakije (2), België (1) en Griekenland (1) gaven ook punten. De winnaar van de avond werd Dana International met Diva uit Israël.