Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2001]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2001.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2000.
Door het slechte resultaat van een jaar eerder mocht Portugal in 2000 niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. RTP besliste wel om een editie van Festival da Canção te organiseren. Deze werd gewonnen door Liana en het nummer Sonhos mágicos.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2001.
De Portugese omroep zag het in 2000 opnieuw groots voor de nieuwe editie van Festival da Canção. Er werden vijf halve finales georganiseerd met telkens tien nummers. Een speciale vakjury besliste welke twee nummers naar de finale mochten op 7 maart. De finale van Festival da Canção zou oorspronkelijk live uitgezonden worden op RTP1 maar door het  Entre-os-Rios ongeval (brug van meer dan 100 jaar die instortte en meer dan 50 levens koste) besloot de omroep om Festival da Canção achter gesloten deuren op te nemen en een vakjury zou de winnaar aanduiden. De winnaar werd MTM met Só sei ser feliz assim.

Het 46ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Deense hoofdstad Kopenhagen op 12 mei 2001. Drieëntwintig landen mochten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. MTM trad die avond als elfde aan. Hun bijdrage Só sei ser feliz assim kon de kijker niet overtuigen en strandde op een zeventiende plaats met achttien punten. Opnieuw kreeg Portugal de volle twaalf punten van Frankrijk maar ook Turkije (6) gaf punten. De winnaar van de avond was Estland. Tanel Padar, Dave Benton & 2XL kon Europa overtuigen met Everybody.