Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (106)

Het zijn nog 216 dagen tot de finale van het Eurovisiesongfestival in de Portugese hoofdstad Lissabon. Tot die tijd grasduinen we elke zondag in het archief van het Eurovisiesongfestival op zoek naar nummers die we niet mogen vergeten. Vandaag blikken we terug op de Belgische inzending van 1987.
Sandra Kim kon in 1986 het Eurovisiesongfestival voor België winnen. Het was de eerste keer dat België het festival kon winnen en dat zorgde voor politieke problemen. In België is het namelijk zo dat elk jaar één van de twee openbare omroepen een kandidaat selecteert voor het festival. Zo mocht de BRT dus in 1987 een kandidaat voor het festival selecteren maar de BRT wou ook het festival organiseren. Maar het was wel de Franstalige omroep RTBF die het festival had gewonnen. Uiteindelijk kwam er toch een oplossing uit de bus. BRT selecteerde de kandidaat en de RTBF verzorgde de internationale show. BRT koos ervoor om in 1987 zijn kandidaat opnieuw te selecteren via Eurosong. Het Amerikaans Theater mocht op 14 maart 1987 elf kandidaten verwelkomen die streden voor het ene ticket. Het was uiteindelijk Liliane Saint-Pierre die België mocht vertegenwoordigen met Soldiers of Love

Het Eurovisiesongfestival van 1987 vond plaats in de Belgische hoofdstad Brussel. Tweeëntwintig landen tekenden present voor dit festival want Griekenland en Italië keerden na een jaartje afwezigheid terug. Liliane Saint-Pierre mocht met haar nummer als zesde van de avond het gastland vertegenwoordigen. België eindigde die avond net buiten de top tien, op een elfde plaats met 56 punten. Het Verenigd Koninkrijk gaf de meeste punten aan België, namelijk acht punten. Ook Spanje (7), Italië (6), Cyprus (5), Luxemburg (5), Noorwegen (5), Joegoslavië (4), Turkije (4), Finland (3), Oostenrijk (3) en Israël (2). Nederland gaf de België geen enkel punt. De winst in België ging voor de tweede keer naar Johnny Logan. Deze keer zong hij Hold Me Now.

Geen opmerkingen