Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (107)

Het zijn nog 209 dagen tot de finale van het Eurovisiesongfestival in de Portugese hoofdstad Lissabon. Tot die tijd grasduinen we elke zondag in het archief van het Eurovisiesongfestival op zoek naar nummers die we niet mogen vergeten. Vandaag blikken we terug op de Litouwse inzending van 2006.
Litouwen is nooit echt een hoogvlieger geweest op het Eurovisiesongfestival maar in 2006 is daar verandering in gekomen. Op 4 maart 2006 organiseerde de Litouwse omroep LRT een nationale finale met 16 kandidaten. Enkel de Litouwse kijker mocht beslissen wie het land mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in de Griekse hoofdstad. De Litouwers gingen voor de protestsong We Are The Winners van LT-United. 32.669 mensen stemden voor deze inzending.
Het Eurovisiesongfestival van 2006 vond plaats in de Griekse hoofdstad Athene. Door het slechte resultaat van Litouwen in 2005 mocht het land in 2006 opnieuw aantreden in de halve finale. In deze halve finale trad Litouwen aan als achttiende en kon zich makkelijk plaatsen voor de finale. LT United kreeg in totaal 163 punten, wat goed is voor een vijfde plaats. Enkele dagen later, in de finale trad de Litouwse inzending aan als veertiende. Ook hier scoorde LT United goed. De inzending kreeg van Ierland de volle twaalf punten. Maar ook IJsland (10), Letland (10), Verenigd Koninkrijk (10), Estland (8), Finland (8), Polen (8), Andorra (7), Denemarken (7), Monaco (7), Kroatië (6), Nederland (6), Wit-Rusland (6), Noorwegen (5), Oekraïne (5), Rusland (5), België (4), Cyprus (4), Griekenland (4), Moldavië (4), Portugal (4), Spanje (4), Israël (3), Macedonië (3), Servië & Montenegro (3), Slovenië (3), Zweden (3), Bulgarije (1), Duitsland (1) en Malta (1). In totaal kreeg LT United 162 punten en een zesde plaats. De winnaar in Griekenland werd voor de eerste keer Finland. Zij stuurden Lordi met Hard Rock Hallelujah.

Geen opmerkingen