Nu bij Eurosongland

De Pareltjes (108)

Het zijn nog 202 dagen tot de finale van het Eurovisiesongfestival in de Portugese hoofdstad Lissabon. Tot die tijd grasduinen we elke zondag in het archief van het Eurovisiesongfestival op zoek naar nummers die we niet mogen vergeten. Vandaag blikken we terug op de Finse inzending van 2012.
Finland neemt sinds 1961 deel aan het Eurovisiesongfestival en kon in al die jaren maar één keer winnen. Voor het Eurovisiesongfestival in 2012 ging de Finnen opzoek naar een geschikte kandidaat via UMK 2012. Het programma UMK bestond in 2012 uit zes shows. In de eerste show werd er een rechtstreekse finalist aangeduid door middel van een wildcard. In de shows twee en drie waren telkens zes kandidaten die aantreden. De beste vier gingen rechtstreeks door naar de finale. De show vier was een clubconcert met negen kandidaten waarbij een vakjury de zeven beste kandidaten koos. In de vijfde show werden de kandidaten herleid tot zes. Deze zes kandidaten waren de finalisten. De finale van UMK 2012 vond plaats op 25 februari vanuit Helsinki. Pernilla Karlsson kreeg de meeste Finse kijkers achter zich met När jag blundar. Zij mocht dus Finland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Baku. Opvallend aan het nummer is dat het gezongen wordt in het Zweeds.
Het Eurovisiesongfestival van 2012 vond plaats in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku. Armenië was er dit jaar niet bij omdat het nog steeds in oorlog ligt met Azerbeidzjan. Pernilla Karlsson trad aan in de eerste halve finale op dinsdag 22 mei 2012. Ze trad als negende van de avond aan, net na België en voor Israël. De Finse inzending kreeg die avond 41 punten, wat goed was voor een twaalfde plaats. Hongarije gaf Finland de meeste punten, namelijk twaalf punten. Ook Denemarken (8), IJsland (7), Letland (6), Ierland (3), Israël (2), Albanië (1), België (1) en Zwitserland (1) gaven punten. De 41 punten waren niet voldoende om doortestoten naar de finale. Enkele dagen later werd Loreen de winnaar van het Eurovisiesongfestival in Baku.

Geen opmerkingen