Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2003]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2003.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2002.
Door het slechte resultaat van MTM mocht Portugal niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Tallinn. RTP organiseerde geen Festival da Canção in 2002.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2003.
RTP wou in 2003 een totaal ander concept voor Festival da Canção. De omroep besloot intern om Rita Guerra, een populaire Portugese zangeres naar het festival te sturen. De kijker thuis kreeg op 23 februari drie nummers van haar te horen en mocht beslissen welk nummer Rita ging zingen in Riga. Een week later, op 2 maart 2003 werden de resultaten bekend gemaakt. 75% ging naar Deixa-me sonhar (só mais uma vez).

Het 48ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Letse hoofdstad Riga op 24 mei 2003. Het was het eerste festival waaraan Oekraïne deelnam en verder deden er nog 25 andere landen mee. Rita Guerra mocht tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival aantreden als zevende. Haar inzending Deixa-me sonhar kon de Europese kijker niet bekoren en strandde op een tweeëntwintigste plaats met amper 13 punten. Frankrijk gaf opnieuw de meeste punten namelijk zes punten maar ook Oekraïne (3), Ierland (2) en Rusland (2) gaven punten. Rita Guerra moest bij de tien beste kandidaten van de avond zijn Portugal zeker zijn van een plaatsje in de finale van het Eurovisiesongfestival in 2004. Door haar tweeëntwintigste plaats moest Portugal dus aantreden in de halve finale. De winst ging die avond voor de eerste keer naar Turkije. Everyway That I Can van  Sertab Erener kon 156 punten behalen.