Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2004]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2004.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2004.
In 2004 gooide de Portugese omroep RTP opnieuw haar selectieprogramma Festival da Canção om. Drie kandidaten van het talentenprogramma Operação Triunfo mochten deelnemen met een nummer. Hun nummer werd op 18 januari 2004 voorgesteld aan het grote publiek. Het publiek kreeg een week de tijd om te stemmen op hun favoriete artiest en inzending. Een week later, op 25 januari 2004 brachten de drie kandidaten hun nummer opnieuw. Naast de punten van de kijker besloot ook een vakjury en een internationale jury wie Portugal mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Turkije. Sofia Vitória kreeg met Foi magia de meeste stemmen achter zich en werd dus de Portugese vertegenwoordiger op het Eurovisiesongfestival. 

Het 49ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Turkse stad Istanbul en bestond voor het eerst uit een halve finale. 36 landen namen er deel aan deze editie van het festival. Albanië, Andorra, Wit-Rusland en Servië-Montenegro maakten hun debuut in de halve finale. Ook Portugal moest aantreden in de halve finale op 12 mei 2004 omdat Portugal een jaar eerder maar een 22e plaats wist te veroveren. Sofia Vitória trad als zevende aan met haar nummer. Helaas voor Portugal kon Sofia zich niet bij de tien beste kandidaten van de halve finale scharen. Ze behaalde een vijftiende plaats met 38 punten. Andorra gaf Portugal de volle twaalf punten maar ook Roemenië (8), Zwitserland (7), Spanje (6), België (4) en Monaco (1) hadden punten over voor deze inzending. Drie dagen later, tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival kon Ruslana uit Oekraïne met de overwinning gaan lopen. Zij kreeg 280 punten voor Wild Dances.