Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2005]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2005.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2005.
Voor het eerst in de geschiedenis van Portugal op het Eurovisiesongfestival kiest RTP de Portugese kandidaat intern. Er wordt dat jaar geen Festival da Canção georganiseerd. Intern werd gekozen om Luciana Abreu en Rui Drummond een gelegenheidsduo te laten vormen. Beide artiesten zijn afkomstig uit talentenjachten. 2B was de naam van de groep en zou in Kiev het nummer Amar zingen. Oorspronkelijk zag het er goed uit voor het duo want het nummer Amar sloeg aan in Australië en Duitsland.

Het 50ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev. 39 landen deel aan deze editie want Bulgarije en Moldavië debuteerden. Beide landen namen net zoals Portugal deel aan de halve finale op donderdag 19 mei 2005. 2B mocht vroeg in de show aantreden, als derde. Het was opnieuw geen finaleplaats voor de Portugezen want 2B strandde op een zeventiende plaats met 51 punten. Van Duitsland, Frankrijk en Zwitserland kreeg Portugal de volle twaalf punten maar ook België (10) en Spanje (5) gaven punten. Ander landen gaven de Portugezen geen punten. Twee dagen later, in de finale kon Griekenland met zijn eerste overwinning gaan lopen.