Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2006]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2006.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2006.
Na een jaartje afwezigheid koos de Portugese omroep RTP om opnieuw Festival da Canção te organiseren. Eén finaleavond met tien kandidaten werd er georganiseerd op tien maart 2006. Nonstop, een groep die bekendheid verwierf via een talentenshow werd door de vakjury als winnaar van de avond aangeduid. Zij mochten in Griekenland het nummer Coisas de nada zingen. Opvallend aan deze editie van Festival da Canção was dat ook de nummer twee, Vânia Oliveira evenveel punten had als de nummer één maar toch besliste de vakjury dat nonstop het land mocht vertegenwoordigen.
Het 51ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Griekse hoofdstad Kiev op 20 mei 2006. Er deden 37 landen mee aan deze editie. Armenië debuteerde in 2006 en kon al direct doorstoten naar de finale. De halve finale, die twee dagen eerder plaatsvond werd een strijdtoneel voor 23 landen waaronder Portugal. Nonstop mocht als negentiende aantreden in de halve finale. Ondanks dat ze laat op de avond mochten aantreden als een succes wordt aanzien werd het voor Portugal opnieuw een domper. Er werd amper 26 punten verzameld, wat een negentiende plaats betekende. Opnieuw bleef Portugal steken in de halve finale. Andorra gaf de Portugese inzending de volle twaalf punten maar ook Armenië (7) en Nederland (7) gaven punten. De winnaar van het Eurovisiesongfestival werd Lordi uit Finland met Hard Rock Hallelujah.