Nu bij Eurosongland

Portugals Rise to Heaven [2007]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds begin juni overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het was een moeilijke weg voor het land. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 2007.
Portugal op het Eurovisiesongfestival in 2007.
Voor het Festival da Canção schreef de Portugese omroep RTP verschillende componisten aan om een nummer te schrijven voor het programma. Een vakjury selecteerde de tien beste inzendingen en die traden aan in de finale op 10 maart 2007. Nog een verandering die RTP doorvoerde was het stemprocedure. Er werd afgezien van een vakjury en de kijker kreeg 100% stemrecht in 2007. De winnaar van de avond werd Sabrina met Dança comigo
Het 52ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Finse hoofdstad Helsinki op 12 mei 2007. Een record aan deelnemende landen nam deel, namelijk 42. Georgië, Montenegro, Tsjechië en Servië maakten hun debuut. Alle vier landen namen deel aan de halve finale op 10 mei 2007. Ook Portugal nam deel aan deze halve finale met Sabrina. Haar inzending Dança comigo mocht als zeventiende van de avond aantreden. Groot ongeluk ging er boven Portugal want de Portugese inzending belande op een elfde plaats met 88 punten. Had Sabrina drie punten meer kunnen behalen dan stond Portugal in de finale. Andorra gaf Portugal de volle twaalf punten maar ook Frankrijk (10), IJsland (10), Spanje (8), Zwitserland (8), Duitsland (7), Moldavië (7), Wit-Rusland (7), Armenië (6), Nederland (4), België (3), Letland (3), Cyprus (1), Servië (1) en Slovenië (1) gaven punten. Twee dagen later werd Marija Šerifović uit Servië als winnaar van het Eurovisiesongfestival bekroond. Haar Molitva won zowel de halve finale als de finale.